Miesten keihäänheitto Lontoon olympialaisissa 2012

Pian on miesten keihäänheiton finaalin aika Moskovan MM-kisoissa. Sitä odotellessa on paikallaan hiukan tunnelmoida viime vuoden Lontoon olympialaisten keihäänheittotuloksilla. Viime vuonna oli mahdollisuus netin kautta seurata finaalin kaikki heitot. Otin silloin kaikkien heittojen tulokset ylös. Yliastuttujen heittojen mitat arvioin ja väliin jätetyt heitot merkitsin nollan mittaisiksi.

Katsotaanpa ensin sijoituksia. Tässä sijoitusten eteneminen:

2012olym

Pitkämäen ja Ruuskasen sijoitusten kehitys on melko lailla päinvastainen; Pitkämäki saa alussa hyvän sijoituksen ja tippuu sieltä pikku hiljaa, kun taas Ruuskanen tippuu alkupuolella alemmas sijoituksissa ja nousee sieltä sitten mitalisijoille. Kaikkia osanottajia tarkastellessa lopun nousijoita on hyvin vähän. Ainoastaan Vesely onnistuu siinä Ruuskasen lisäksi. Kaikki muut joko pitävät oman sijoituksensa tai tippuvat sijoituksissa alemmas kolmannen kierroksen jälkeen.

Katsotaan vielä miten kisa eteni. Tässä kaikki heitot:

2012olym2

Mutu-tuntumalla tästä tulee mieleen, että heittojen yliastuminen oli ehkä normaalikisaa vähäisempää. Ainoastaan 12 heittoa 60:sta, eli 20 prosenttia, oli yliastuttuja. Samaten väliinjätettyjä heittoja on vain yksi (voittaja Walcott kuudennella kierroksella). Melkein puolet heitoista (29/60) olivat yli 80 metrin. Kaikkien heittojen keskiarvo on kuitenkin vain 77,6 metriä.

Ketkä olivat parhaita?

Nyt alkaa tämän tarkastelun mielenkiintoisin osuus. Nyt nimittäin alkaa spekulointi. Virallisissa tuloksissa voittaja oli Walcott (tuloksella 84,58 metriä), toisena oli Pyanytsya (84,51) ja kolmantena Ruuskanen (84,12). Mutta entäs jos…

Katsotaanpa tuloksia heittojen keskiarvoina. Otetaan ensin kolmen ensimmäisen kierroksen keskiarvo, koska kolmella ensimmäisellä kierroksella olivat kaikki 12 heittäjää vielä mukana. Kolmen kierroksen keskiarvona Walcott olisi voittanut keskiarvolla 81,86, Lebesis olisi ollut toinen (81,46) ja Pyanytsya kolmas (81,19).

Kaikkien kuuden kierroksen keskiarvoissa kaikki kärkisijat menisivät uusiksi. Voittaja olisi Pyanytsya keskiarvolla 81,61. Ruuskanen olisi ollut toinen keskiarvolla 81,38. Kolmanneksi olisi noussut Pitkämäki keskiarvolla 81,08. Suomalaiset olisivat siis pärjänneet erittäin hyvin, jos olisi mitattu heittojen tasaisuutta. Tämä on tietysti epäreilu tarkastelu voittaja Walcottin kannalta, joka jätti viimeisen heittonsa heittämättä. Voidaan tietysti sanoa, että mitäs jätti, sillä kyllähän Pitkämäkikin voittaessaan toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa voittonsa jo varmistuttua paukautti viimeisellä heitolla vielä yli ysikymppisen ihan vaan näyttääkseen, että olisi täällä ollut vielä paukkuja pitempäänkin heittoon tarvittaessa. No, katsotaan kuitenkin, miten Walcott olisi voinut sijoittua, jos olisi heittänyt viimeisen heittonsa. Jos Walcottin viimeinen heitto olisi ollut sama kuin hänen parhaansa, hän olisi sijoittunut kuuden heiton keskiarvossa toiseksi keskiarvolla 81,39 (sentin Ruuskasen edellä). Jos Walcott olisi heittänyt alle 80-metrisen, ei hän kuuden heiton keskiarvossa olisi päässyt mitaleille. Hänen olisi pitänyt heittää vähintään 82,75 päästäkseen mitaleille kaikkien heittojen keskiarvoissa.

Kolmen parhaan heiton keskiarvossa Pyanytsya voittaisi (83,22), Walcott olisi toinen (82,91) ja Ruuskanen kolmas (82,56).

Jos voittaja valittaisiin kaikkien heittojen keskiarvolla, niin Pyanytsya olisi voittanut Lontoossa olympiakultaa. Suomalaiset olisivat valloittaneet seuraavat tilat. Tosin sellaisessa järjestelmässä on oletettavaa, että Walcott olisi heittänyt myös viimeisen heittonsa, joten spekulaatiolle jää vielä tilaa. Mikäs sen mukavampaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: