Hiilidioksidilla oletettua suurempi rooli jääkauden päättymisessä?

Vaivaiskoivu_ilmarako

Tutkijat Ruotsista ja Isosta-Britanniasta (Steinthorsdottir ja muut) ovat selvitelleet ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden vaihteluita viimeisen jäätiköitymisen päättymisen ajalta (ajalta noin 14000-11000 vuotta sitten) Kaakkois-Ruotsista löydettyjen vaivaiskoivun (Betula nana) lehtien fossiilien perusteella. Lehtien ilmarakojen (joiden välityksellä kasvit hengittävät) tiheys vaihtelee ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden mukaan, joten menneiden aikojen ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta voidaan arvioida mittaamalla fossiloituneista lehdistä ilmarakojen tiheys.

Tutkimuksen tuloksien perusteella hiilidioksidipitoisuus oli jäätiköitymisen päättymisen aikaan suurempi kuin aiemmin on jääkairanäytteiden perusteella oletettu. Lisäksi näyttää siltä, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus vaihteli samanaikaisesti ilmaston vaihtelujen kanssa, mutta voimakkaammin kuin jääkairanäytteiden perusteella on arvioitu. Tutkijat ehdottavat tuloksiensa perusteella, että jäätiköitymisen päättymiseen johtavia prosesseja on arvioitava uudelleen, koska hiilidioksidilla on saattanut olla aiemmin luultua suurempi rooli ilmaston muuttumisessa jäätiköitymisvaiheesta nykyiseen lämpimämpään interglasiaaliin (jäätiköitymisten väliseen aikaan).

Lähteet

Margret Steinthorsdottir, Barbara Wohlfarth, Malin E. Kylander, Maarten Blaauw, Paula J. Reimer, Stomatal proxy record of CO2 concentrations from the last termination suggests an important role for CO2 at climate change transitions, Quaternary Science Reviews, Volume 68, 15 May 2013, Pages 43–58, http://dx.doi.org/10.1016/j.quascirev.2013.02.003. [tiivistelmä]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: